понедељак, 17. јул 2017.

Jesu li mladi regiona bliži pomirenju od svojih roditelja? Čujte glas mladih!

Ratovi devedesetih ostavili su ožiljke kako na dušama i tijelima onih koji su ih doživjeli, tako i na cijelo društvo i generacije koje su rođene nakon sukoba. Različita tumačenja uzroka, posljedica, negiranje zločina, ali i veličanje zločinaca pomirenje i oprost čine izuzetno teškim. 
A upravo su oprost i pomirenje među narodima koji žive na ovim prostorima i preduslov kako bi se krenulo dalje i napredovalo, jer u konačnici sve upućuje na zajedničku saradnju i gradnju boljih odnosa među susjedima.


Da li su rane otvorene tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije preduboke da bi mogle zacijeliti? Imaju li sadašnje političke elite u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini potencijala da pomire narode ili je to nešto što mogu da urade samo buduće generacije? Da li nevesela prošlost opterećuje međusobne odnose mladih na ovim prostorima? Odgovori Beograđanki i Beograđana na ova pitanja su šaroliki, a ponekad i kontradiktorni: iako većina sagovornika sa kojima je razgovarao naš Dušan Komarčević, smatra da je put do pomirenja težak sa sadašnjim političkim elitama, ipak ostavljaju mogućnost da generacije koje dolaze donesu promjene.


AUDIO zapis iz Beograda, Novog Travnika, Podgorice, Goražda itd možete poslušati klikom OVDJE.




(RSE)

Нема коментара:

Постави коментар