четвртак, 24. новембар 2016.

ŠTO HRVATI, BOŠNJACI I SRBI MISLE JEDNI O DRUGIMA



Studija o percepciji Hrvata, Bošnjaka i Srba

U Sarajevu je, u organizaciji njemačke zaklade Friedrich Ebert Stiftung, intelektualnoj javnosti predstavljena studija autora dr.sc. Bože Skoke „Što Hrvati, Bošnjaci i Srbi misle jedni o drugima, a što o Bosni i Hercegovini?“. Studija je nastala na temelju opsežnog istraživanja javnog mnijenja u BiH.

Istraživanje je predstavio sam autor, nakon čega je – uz moderiranje politologa Đorđa Latinovića - uslijedila rasprava na kojoj su sudjelovali sveučilišni profesori, predstavnici medija, književnici, predstavnici nevladinih udruga te političari, pokušavajući na temelju istraživanja dati smjernice za poboljšanje odnosa u BiH.



Unatoč svim nastojanjima međunarodne zajednice u prevladavanju podjela i razlika među tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, međunacionalne napetosti su i dalje prisutne, iskrena suradnja između Bošnjaka, Hrvata i Srba je relativno mala, a nema zajedničkih stajališta ni o prošlosti, ni o budućnosti ove države.



Istraživanje je pokazalo kako se Bošnjaci, Hrvati i Srbi, iako žive stoljećima u istoj državi, relativno slabo poznaju i zanimaju za druge, te kako je njihova međusobna perecpcija još opterećena stereotipima iz prošlosti te ratnim događanjima. Uglavnom se pripadnici pojedinih naroda informiraju iz „svojih“ medija a većina tih medija ne daje dovoljno informacija o drugima. Putovanja koja ponajviše pridonose razbijanju stereotipa i upoznavanju drugih su relativno slaba unutar BiH.



Analizirajući stereotipe, asocijacije i percepciju jednih o drugima, istraživanje je pokazalo kako su odnosi među svim narodima nedovoljno dobri te opterećeni međusobnim nepovjerenjem. Kao najpozitivniji odnosi perceipirani su oni između Bošnjaka i Hrvata, a zatim između Hrvata i Srba. Najlošijima se percipiraju odnosi između Bošnjaka i Srba.



www.ljutibosanci.com

Нема коментара:

Постави коментар