петак, 24. март 2017.

SFR JUGOSLAVIJA I DANAS ŽIVI U SRBIJI: Srbija se (ne)svjesno nije odrekla Jugoslavije, evo i zašto...

Raspadom SFR Jugoslavije, države su krenule svojim putem. Međutim, i dan danas postoje jugonostalgičari koji se s divnom nostalgijom sjete nekadašnje zajedničke nam države.




Procenat jugonostalgičara

Prema skorašnjim istraživanjima najmanje jugonostalgičara je u Hrvatskoj (oko 18%) a najviše u Srbiji (oko 72%) i Bosni i Hercegovini (oko 68%).

FK Partizan



Ime kluba - PARTIZAN govori sve. Jedan od najpoznatijih i najvećih klubova u Srbiji a nekada u SFRJ. Klub koji i dan danas nosi naziv antifašističke vojne formacije iz Drugog svjetskog rata, sa petokrakom u sredini i 6 buktinja koje simboliziraju 6 država.
Stadion se zove JNA - Jugoslovenska narodna armija. 
Može li stadion i klub biti jugoslovenskiji od Partizana sa stadionom JNA?


FK Crvena Zvezda



Samo ime CRVENA ZVEZDA simbolizuje petokraku koja je bila jedan od najbitnijih simbola komunizma i socijalizma.
Danas je Crvena Zvezda uz Partizan jedan od najvećih i najpoznatijih klubova u Srbiji i nekadašnjoj SFRJ.


Važno je naglasiti da ni jedan ni drugi klub nisu dali svoj grb i svoje petokrake.
Napomena još i to da i Vojvodina i dan danas petokraku ima u svom obilježju.


Beogradske ulice - simbol bratstva i jedinstva



U Beogradu danas postoji "Ljubljanska ulica", "Beogradska ulica", "Sarajevska ulica", "Zagrebačka ulica", "Skopljanska ulica", "Podgorička ulica", "Bosanska ulica", "Hrvatska ulica", "Bulevar JNA"...  i još mnogo mnogo ulica koje simboliziraju bratstvo i jedinstvo, barem po nazivima iz susjednih država.

Ovaj podatak i dan danas izdvaja Beograd od svih gradova, ali nije ni čudo jer Beograd je bio komunistički grad i centar bratstva i jedinstva. 
Što se tiče naziva ulica ne bi se reklo da je izgubio taj nekadašnji jugoslovenski sjaj.


Josip Broz Tito i dalje počiva u "Kući cveća"



Josip Broz Tito i dan danas na istom mjestu počiva u vječnosti. Čak ni ratne 90e nisu uspjele da ga iskopaju i prenesu na neko drugo mjesto (recimo Kumrovec).
I dan danas brojni Srbijanci i ostali iz okruženja svakodnevno dolaze da posjete Titovo vječno konačište gdje mu se poklanjaju i salutiraju za sve što je uradio za bratstvo i jedinstvo.

Pored Titovog groba postoji i muzej, takozvani "Muzej istorije Jugoslavije", gdje se može pogledati mnogo stvari iz doba SFRJ.


Srbija uz Crnu Goru je posljednja "napustila" Jugoslaviju


4. februara 2003. godine naziv "Jugoslavija" u bilo kom obliku prestala je da postoji. Tada je prestala da postoji Savezna Republika Jugoslavija i preimenovana je u "Srbija i Crna Gora".
SRJ je bila kontinuitet SFR Jugoslavije koji je 2003. prestao da važi.

Himna "Hej Sloveni" se u Srbiji čula sve do 2006.




Svi znamo da je himna "Hej Sloveni" bila službena himna SFR Jugoslavije i trajala je i u SR Jugoslaviji pa i u Srbiji i Crnoj Gori sve do 2006. godine kada se odvajanjem Crne Gore od Srbije i zvanično ukida himna "Hej Sloveni". Tada je pored imena "Jugoslavija" umrla i himna od iste.

I dan danas se u Srbiji mogu kupiti jugoslovenski rekviziti



To i nije neka specijalna činjenica jer i u ostalim državama exYu to može da se kupi, ali s obzirom da u Srbiji uz Bosnu i Hercegovinu vlada najveća jugonostalgija i dan danas to nije nikakvo čudo ali je što se jugonostalgičara tiče svakako za pohvalu.


Jugoslovensko dramsko pozorište





U Srbiji i dan danas JDP nosi takav naziv, iako službeno Jugoslavija ni u kom obliku više ne postoji, Srbija nije promijenila naziv u SRPSKO dramsko pozorište, već je ostalo i dan danas kako se zvalo u vremenu kad su na ovim prostorima bila najzvučnija glumačka imena.


Kafana SFRJ



Rijetkost je naći kafane koje nose sličan naziv kao ovaj ali u Srbiji je to moguće naći. Kafana SFRJ se nalazi u Ulici Marka Kraljevića i okićena je brojnim SFRJ rekvizitima.
Vrijedi posjetiti, vjerujte.




Hotel JUGOSLAVIJA




I nakon raspada SFRJ i SRJ i SCG, hotel JUGOSLAVIJA i dalje ostao hotel JUGOSLAVIJA.
Mogao je promijeniti naziv u hotel SRBIJA ili neki drugi, ali ne, ostao je JUGOSLAVIJA.



Dinar



I dan danas Srbija koristi kao svoju službenu valutu - dinar. Istina, srpski dinar, ali dinar je ostao nasljednik SFR Jugoslavije i od jugoslovenskog dinara, iako o tome skoro niko ne razmišlja ali to je prosto tako.



I u drugim državama exYu se i dalje osjete tragovi SFRJ, negdje manje, negdje više. I danas imamo brojne  objekte i stvari u drugim državama koje nas podsjećaju na bivšu državu, ali najviše nostalgija za Jugoslavijom živi u Srbiji.

U Srbiji postoje još i antifašistički spomenici koji također podsjećaju na bratstvo i jedinstvo i postoje još mnoge stvari koje nisu navedene, ali ništa manje značajne.

Svjesno ili nesvjesno, i dan danas Jugoslavija na neki način živi. Živi, ali u drugoj državi i u drugom obliku. Ostali su i dalje duboki tragovi SFR Jugoslavije, da ih svakodnevno podsjećaju na neke sretnije dane. Mnogi su se nazivi mogli promijeniti, kako bi se Jugoslavija u potpunosti ubila, ali nisu, nisu jer žale za njom, vjerovatno sve dok i posljednji čovjek koji je živio u SFRJ ne izumre, a to će još trajati dugo dugo godina.


Нема коментара:

Постави коментар