уторак, 7. март 2017.

SPORT POVEZUJE: Hrvati oduševljeni, Beograd je vrh!

Atletičari Ivan Horvat i Ivona Dodić prezadovoljni ponašanjem publike u Areni tokom EP u atletici

Salve aplauza koje je beogradska publika, u trenutku vrlo napetih političkih prilika, podarila prethodnih dana hrvatskim umetnicima i sportistima, Hani Jušić, Ivanu Horvatu i Ivoni Dadić, za mnoge su dokaz kosmopolitskog duha Beograda, za neke svedočanstvo otvorenosti i nepriznavanja razlika, a ovacije ovim državljanima Hrvatske mogle bi nešto reći Hrvatima po pitanju pomirenja.


Od završetka sukoba na prostoru bivše zajedničke države o pomirenju se govori na različite načine, a u praksi se ipak svodi pre svega na obnavljanje kulturnih i sportskih veza, a posebno sa "srpske strane".

U prilog tome govore slučajevi, poput Hane Jušić, koja je rediteljskim debijem "Ne gledaj mi u tanjir" osvojila ne samo žiri Festa, koji joj je nagradu dodelio, već i publiku i to "svežinom i nemilosrdnošću kojom se obračunava s rodnim gradom".

Austrijska atletičarka hrvatskog porekla Ivona Dadić "kupila" je publiku u Areni tokom Evropskog dvoranskog prvenstva, a Ivan Horvat nije krio oduševljenje zbog sjajne podrške koju je imao s tribina.

Znači li ovo što se dogodilo u finalu FEST-a i u završnici Evropskog prvenstva u atletici da smo tek na početku otopljavanja veza i odnosa, znači li to da smo "mi ipak bolji nego oni", ili je Beograd - jednostavno takav.

Na to pitanje Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da je za njega ovo pre "pozitivan incident", nego trend na koji bismo mogli da računamo u budućnosti.

Popov kaže da je slučaj troje Hrvata svakako dobra i pozitivna stvar, ali istovremeno primećuje da bi, "da su kojim slučajem igrali Dinamo i Zvezda, bilo krvi do kolena".

U ovim je slučajevima, na FEST-u i u Areni, pokazana empatija, ali, podseća Popov, takvih je situacija bilo i ranije.

On ukazuje na dobre stvari i pojave unutar raznih slojeva srpskog društva, posebno u okviru, kako kaže, pristojnog dela estrade, u nekim sportovima, među privrednicima...

- Zamislite samo Todorića, mora da mu je para izlazila na uši kad se napravio onaj incident s čokoladicama iz Srbije", primećuje Popov i konstatuje da "neke branše očigledno probijaju te barijere - ali da se u slučaju troje Hrvata, ovih dana u Beogradu, ipak radi o incidentu, svakako pozitivnom.

U političkoj situaciji kakva jeste, kaže, gotovo je nemoguće očekivati "otopljavanje", jer, uveren je, aktuelnim političkim elitama odgovara ova situacija.

- U takvim okolnostima, oni mogu jednostavno da manipulišu sopstvenim građanima, predstavljajući se kao zaštitnici njihovih interesa. Stvara se atmosfera u kojoj političke elite poručuju da neko nas ne razume, oni nas navodno štite, pa se stvara takav ambijent u kojem je nemoguć normalan dijalog, već su oni posrednici koji će nas voditi tamo gde oni misle da treba - ocenjuje Popov.

Dodaje, međutim, da je odgovornost njegove generacije za takvo stanje možda i najveća, jer se jednostavno stvara "andergraund atmosfera", kojoj podležu pre svega mladi ljudi, a to, zaključuje, nije nikako dobro.

Zbog toga i ponavlja da je slučaj troje Hrvata samo pozitivan incident.

Hrvatska je rediteljka inače u svom obraćanju istakla izuzetan prijem na koji je naišla te poručila da joj je velika čast što je njen film uopšte primljen u takmičarski program, a to sto se vraća u Zagreb kao Beogradski pobednik, kako je rekla, za nju je neprocenjivo.

Horvat se, nakon skandiranja "Ivane, Ivane" zahvalio i "naklonio" beogradskoj publici, a Ivona je izjavila da je tri lična i jedan austrijski rekord postigla upravo zahvaljujući publici, da se osećala kao na domaćem terenu, te poručila da će u Beograd doći ponovo jer joj se mnogo dopao.

Dadićeva je, inače, osvojila srebro u petoboju, dok je hrvatski skakač s motkom srpsku publiku osvojio još tokom Balkanijade, a ovog je puta poručio:

- Moram da zahvalim svima koji su iz Osijeka dosli da navijaju za mene. Svaki skok je bio za njih. Zahvalio bih srpskoj publici koja me je bodrila, klanjam se svima i zahvaljujem. Sjajno je bilo i posle "Srbija opena" i posle Balkanijade i jedva čekam da se vratim ovde - rekao je Horvat i sasvim u beogradskom žargonu zaključio:

"Beograd je vrh".

http://www.novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар