петак, 23. јун 2017.

INTERVJU Indira G.T.: Narode Balkana, ostavite vjeru u Božijim kućama i kod svoje kuće! Prestanite ljudima suditi po imenu!

ORGANIZATOR INTERVJUA FB STRANICA:

STRANICA LJUBAVI IZMEDJU SRBA, HRVATA I BOSNJAKA. SIRIMO LJUBAV A NE MRZNJU





Prije svega hvala Vam sto ste pristali da date ovaj vrlo vrijedan intervju. Ovaj put je naš gost, zapravo naša gošća Indira Grbešić-Terzić. Želimo da dobijemo Vaše iskrene odgovore vezano za naciošovinizam koji nam svakodnevno nameće probleme.



Pitanja su uglavnom opšte prirode i dajete isključivo svoje mišljenje na sve to bez ikakve prisile,  nagovaranja i slično.

Da počnemo...

1. Kako gledate na naciošovinizam na našim prostorima?

Hmmmm! Gledam na to kao jedan veliki problem, problem koji se nazalost prenosi sa koljena na koljeno.

2. Da li smatrate da političari mogu da nešto poprave ali neće, ili bi oni htjeli ali ne mogu zbog nekih razloga?

Svaka vlast to jest politicari zasigurno imaju moc da nesto promjene, ali i narod sam ima udjela u citavoj prici. Prebacivati krivnju jedni drugima zasigurno nije nikakvo rjesenje. U nasem slucaju mislim da na politicare uticaj imaju i druge zemlje, druge vlasti,druge politike. Uz to dolaze licni interesi kako kod politicara, tako i kod naroda...

3. Da li smatrate da postoji vijekovna mržnja među narodima exYu?

Tesko pitanje! Bila sam ubijedena u bratstvo i jedinsvo i jos uvijek me nada ne popusta ,ali kroz sve sto se desavalo vjekovima, a i dan danas,mislim da je u dosta svijeta mrznja prenosena sa koljeno na koljeno. Kroz istoriju (zavisi ko je pise), kroz price djedova, vjerske ustanove...

4. Da li Vi lično radite na tome da doprinesete društvu nešto što će umanjiti mržnju?

Ja se licno smatram da radim ispravno,ali problem je sto mnogi to isto misle!? Zasigurno dajem sve od sebe da moja djeca poznaju razliku u covjeku,to jest da ljude djele sam na dobre i lose. Mislim da je to najbolji nacin da drustvo prestane da mrzi,to su buduce generacije.

5. Kako gledate na medijsku propagandu?

Medije cine cuda.Iskreno i sama sebe uhvatim da pocnem da vjerujem u neke gluposti koje objavljuju. Dobro je cuti i vidjeti sve sta se desava u svijetu,ali definitivno ne u sve vjerovati.Medije svugdje u svijetu sluze i za kolektivno manipulisanje.

6. Imate li u prijateljima naciošoviniste?

Jaaaa tesko je to procijeniti. Mislim, al to je samo moje misljenje JA, ima tih par prekrivenih gdje kroz mnoge stvari ili rijeci osjetis da su protiv "onih drugih" 

7. Da li ste Vi lično nekada imali predrasude?

Da! Mislim cak da je to malo nesto i ljudsko.Situacija te dovede u takvu poziciju da vidis neke ljude drugacijim ocima.Nekada prosto sa ne povjerenjem gledam na ljude,to jest sa predrasudama prije nego sto ih licno ne upoznam,ali sansu dajem svakom uvijek.

8. Da li vjerujete u to da se ljudi naciošovinističkog opredjeljenja mogu preobratiti?

Vjerovati je dobro, nadati se jos bolje.Neznam! Extremisti i oni koji su spremni sve uciniti u cilju i pravcu protiv drugog naroda NE.

9. Da li vjerujete u pomirenje prije ili kasnije i da li je pomirenje moguće kao trajna kategorija na našem prostoru?

Iskreno mislim da je to u gradovima moguce i sve sto je vece mjesto manja je razlika medu narodima,razlika u bilo kom smislu.Sela ostaju podjelita i tesko da ce se narod to jest pojedinci odvojiti ili imati drugacije misljenje od svih ostalih.

10. Da li ste nešto naučili od drugih nacija i vjera?

Da ! Rado! Uvijek postoji razlog da se nesto novo nauci.Bilo koje rase,boje,podrucja itd.narod bio i bilo koliko da je razlicit od onog naseg,to jest mog pogleda na zivot,uvijek postoji nesto pozitivno sto mozemo da ponesemo sa sobom.Svaka vjera je pisana za dobrobit naroda,stvar je samo kako je sebi ko protumaci.

11. Da li ste vi lično imali problema s Vašom etničkom ili vjerskom pripadnošću?

Pitanje je gdje se ja nalazim,to jest klasiram.Po poslije ratnom gledanju na situaciji na Balkanu,da ,i ja pripadam jednoj grupi i da osjetila sam vece i manje poteskoce.Iskreno meni se tesko bilo gdje uklopiti.Nas problem je mjesanje izmedu tradicije i religije.

12. Kako gledate na to da smo na Balkanu poistovjetili vjeru i naciju - pa recimo Hrvat mora bit katolik, Srbin pravoslavac, Bošnjak musliman?

Ne znam da li je to tako!? Politika je za mene strana na Balkanu. Mozda smo se trebali prosto zvati po drzavljanstvu, to jest prosto sa kojeg podrucja dolazimo, a ostalo po vjeri  kako ko hoce,to je privatno i trebala bi biti licna stvar.

13. Da li su naciošovinizmom više zadojeni mladi ili stariji?

Nazalost podjednako. Stari prebacuju greske sve na omladinu,mada mladi nisu imali drugu sansu kad su im stari uprskali buducnost i nametnuli naciosovinizam, a omladina sama nista ne uci od starih greski vec nastavljaju i dalje da sire iste sovinisticke price, lazi,zelje, ideje....

14. Da li Vas je neko nazvao “izdajnikom” zbog svog stava protiv mržnje među exYu narodima?

Ne bas. Mada se uvijek tu i tamo nadu pojedinci koji podu pametovati sa misljenjem da radi mog takvog misljenja i stava i jesmo stradali itd.

15. Koja je Vaša poruka za sve one koji čitaju Vaš intervju?

Sta poruciti hmmm?!?! Mislim da je kroz vijekove sve receno. Svi smo mi od krvi i mesa i sve nas podjednako boli. Na ovoj planeti ima dovoljno svega za sve nas i na ovoj planeti necemo zivjeti vjecno. Nikom ona ne pripada, sve mi to mozemo koristiti prosto kao prolaznici i probati je ostaviti sto ljepsom sljedecem gostu.

DODATAK:

Narode Balkana ostavite vjeru u Bozijim kucama i kod svoje kuce, prestanite covjeku suditi po imenu i gledajte malo vise na buducnost,nego na proslost. Ne sastoji se citava zemaljska kugla od nasa tri naroda.



Hvala sto ste sudjelovali.

Нема коментара:

Постави коментар