недеља, 4. јун 2017.

Mješoviti brak u SFRJ kao temelj bratstva i jedinstva

Za održavanje i jačanje Bratstva-Jedinstva u Jugoslaviji poseban značaj imao je mješoviti brak. Iako nije produkt socijalizma i KPJ-e mješoviti brak je obogatio vrijednosti jugoslavenskog socijalizma, a KPJ-e donio profit pa i ekstra profit. 



KPJ-e je bila kolektivni društveni vjenčani kum svakom mješovitom braku, a mješoviti brakovi su s druge strane bili garant i zalog opstanku KPJ-e i potpora opstanku socijalističkog društva. Institucija mješovitog braka poseban značaj dobila je u NOR-u i neposredno po završetku II svjetskog rata. I predsjednik Tito je davao ličnu veliku podršku mješovitim brakovima, a u brojnim slučajevima bio kum familijama s više djece.

Nakon raspada Jugoslavije mnogi mješoviti brakovi su propali, mnogi su i opstali. Propali brakovi su podijelili sudbinu države; svako je pošao na svoju stranu, a neki u novo i nepoznato. Slično se dogodilo i s djecom iz mješovitih brakova. Pa ipak, mješoviti brakovi su u svoje vrijeme, u pogodnostima u kojima su nastali, bili inkubator bratstva jedinstva, tretirani kao embrion jugoslavenske nacije, s velikim ambicijama na planu ujednačavanja i zbližavanja različitosti. Mješoviti brakovi su se vremenom omasovili i institucionalno ojačali, postali uobičajena praksa, da se u nekim krugovima počelo vjerovati da će nacionalna pripadnost postepeno nestati i da ćemo svi postati pripadnici jedne nacije, jugoslavenske.

(orbus.be)

Нема коментара:

Постави коментар