субота, 10. јун 2017.

Kako je fudbaler Drogba prekinuo građanski rat u Obali Slonovače i pomirio zavađene strane?



Čak 5 godina u Obali Slonovače, sever države držali su pobunjenici, a jug tadašnja vlada. 

Didier Drogba je tada igrao za Chelsea iz Engleske i bio kapiten reprezentacije Obale Slonovače i najbolji strelac. On je tada molio i preklinjao zaraćene strane da prekinu građanski rat. Na iznenađenje svih, to se i dogodilo nakon njegovog apela. Drogba je prilikom konferencije pred utakmicu sa Madagaskarom, predložio da se ta utakmica odigra u gradu Bouake koji je bio na severu države, odnosno na teritoriji pobunjenika.

Ta utakmica je promenila sve i ujedinila celu državu po prvi put nakon čitavih 5 godina građanskog rata. Vladina vojska je bila pozvana kao ispomoć da sve protekne u miru dok traje fudbalska utakmica. To je bio prvi put nakon pet godina da je nekon sa juga države bio na severnom delu bez uključivanja nasilja i borbe. Nakon utakmice, pobunjenička i vladina vojska su sarađivali da bi obuzdali presrećnu publiku.
Obala Slonovača je pobedila Madagaskar sa 5:0. Drogba je svojim uticajem pomirio zaraćene strane spojivši ih sve zajedno na jednoj fudbalskoj utakmici. Nakon toga je postao ikona i svetac te države, praktično spasitelj


(Zanimljivo)

Нема коментара:

Постави коментар