четвртак, 8. децембар 2016.

Ljajić: O kakvoj normalizaciji odnosa u regiji pričamo, kada haos napravi jedna čokoladica?



Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o čokoladama srpske kompanije "Pionir", koje je uz svoju fotografiju dijelila u paketu djeci u Dubrovniku, izazvala je niz oštrih reakcija u Srbiji, a njezini su komentari nazvani "nedemokratskim, neevropskim i neekonomskim".

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ocijenio je da proizvodi iz Srbije nisu dobrodošli u Hrvatskoj, ustvrdivši kako na to upućuje reakcija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezano uz čokolade subotičke fabrike “Pionir” koje je podijelila djeci u Dubrovniku.

- Izjava predsjednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj - izjavio je Ljajić agenciji Tanjug.

On je poručio da u Srbiji posluje više hrvatskih preduzeća nego što srpskih proizvoda ima na policama trgovina u Hrvatskoj, dok se o srbijanskim kompanijama u Hrvatskoj "ne može niti govoriti".

- Ukoliko bi se predsjednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bila bi narušena elementarna načela tržišne ekonomije, koja podrazumijevaju slobodan protok roba i usluga, a svijet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma - naglasio je Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.

Ljajić je upitao "o kakvoj normalizaciji u regiji se može govoriti ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica", samo zato što je proizvedena u Srbiji.

- Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvijek napada neko drugi, niti se pomirenje gradi vječitim udovoljavanjem radikaliziranim djelovima javnosti - ocijenio je Ljajić dodavši da su čokoladice o kojima je govorila hrvatska predsjednica "proizvedene u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći postotak Hrvata u Srbiji".

(avaz.ba)

Нема коментара:

Постави коментар