уторак, 20. децембар 2016.

Mapa: Prijetnja terorizma na Balkanu manja od prosjeka u svijetu.

Najrazvijenije svjetske zemlje doživjele su veliko povećao nje broja smrti izazvanih terorizmom tokom prošle godine iako se broj ubijenih u takvim napadima globalno smanjio.

Ovo su podaci Globalnog indeksa terorizma, koji izdaje Institut za ekonomiju i mir, prenosi portal Indy100.com.



Zemlje regije spadaju u države u kojima je prijetnja od terorizma znatno manja od globalnog prosjeka.

Bosna i Hercegovina zauzima 62. mjesto od 163 obrađene zemlje. Tokom prošle godine u BiH je zabilježeno šest incidenata, od kojih četiri s fatalnim posljedicama.

U Makedoniji, koja zauzima 78. mjesto, zabilježena su četiri incidenta bez fatalnih posljedica, a na Kosovu (70. mjesto) dva, vezano za materijalna dobra.

Ostale zemlje regije nisu registrirale incidente povezane s terorizmom. Najbolje je rangirana Slovenija (130. mjesto), potom Hrvatska (126), Srbija (121. mjesto) te Crna Gora (117).

Na vrhu Irak i Afganistan 

Irak je na vrhu liste s indeksom od 9,96 od mogućih 10, slijedi ga Afganistan (9,444), Nigerija (9,314), Pakistan (8,613) i Sirija (8,587). Pri izračunavanju indeksa koristi se baza u koju se bilježi svaki teroristički incident.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) najsmrtonosnija je oružana grupa na svijetu, koja nadmašuje i Boko Haram, koji tvrdi da je odgovoran za 6.141 smrt u više od 28 zemalja u 2015. godini.

Broj smrti povezanih s terorizmom smanjio se za 10 posto u 2015. godini, što znači da je ubijeno 3.389 ljudi manje.

U izvještaju se navodi da je u Evropi transnacionalna taktika ISIL-a u kombinaciji s napadima koje sprovode pojedinci, koje je inspirirala grupa, dovela do povećanja broja terorističkih aktivnosti do gornjih granica ikada.

"Do povećanja je došlo u mnogim zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pa je došlo do povećanja od 650 posto, sa 77 na 577 smrti, zabilježenih 2014. godine.

Uloga ISIL-a u ovom povećanju bila je značajna s obzirom na to da je više od polovine od 577 ubijenih bilo povezano s tom grupom.

ISIL-ovi napadi u Parizu, Briselu i Ankari bili su među najsmrtonosnijima u historiji ovih zemalja i odražavaju povratak transnacionalnog terorizma, baziranog na grupi više povezanoj s Al-Qaedom prije i odmah poslije 11. septembra", stoji u izvještaju.

Da bi se neki incident kvalificirao kao terorizam prema Globalnoj terorističkoj bazi, mora ispunjavati tri kriterija:

1. Incident mora biti namjeran – rezultat svjesne kalkulacije izvršitelja.

2. Incident mora uključivati neki nivo nasilja ili prijetnju nasiljem – uključujući oštećenje dobara, kao i nasilje protiv ljudi.

2. Počinioci incidenta moraju biti subnacionalni akteri. Ova baza ne uključuje akte državnog terorizma.

Izvor: Al Jazeera

Нема коментара:

Постави коментар