четвртак, 2. фебруар 2017.

Srpski novinar odgovorio onima koji prognoziraju rat na Balkanu: Dodajete ulje na vatru zbog svoje zabave.



SITUACIJA na Balkanu daleko je od idealne, ali posljednja stvar koja treba ovoj regiji je niz takozvanih stručnjaka koji potpiruju planove budućih sukoba, piše u analizi za Balkan Insider srpski istraživački novinar Dejan Anastasijević.

Anastasijević se u svojem članku osvrće na nekolicinu članaka inozemnih autora koji su podigli veliku buru u regionalnim medijima, a kojima je Index pisao u nekoliko navrata.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njegovog članka.

Tri sporna članka

"Kažu da generali uvijek vode ratove prošlosti. Stručnjaci za Balkan, s druge strane, paze na ratove budućnosti te iskru koja bi mogla upaliti bure baruta. Prošlog je tjedna u respektabilnim zapadnim medijima objavljeno nekoliko članaka u kojima se predviđa novo krvoproliće u ovoj regiji.

Prvi je objavljen u Independentu te se u njemu razmatra nemogućnost Srba i Kosovara da žive jedni uz druge. Autor Dennis MacShane smatra da Srbi nisu u mogućnosti sklopiti trajni mir s Kosovom te da od Moskve traže pomoć kako bi povratili bivšu provinciju.

Drugi je članak objavljen u Observeru, a njegov autor John R. Schindler vjeruje da je rat na Balkanu iza ugla. Fokusira se na Bosnu i Hercegovinu te ukazuje na rastući nacionalizam među bosanskim Srbima i Hrvatima. Također, prema autoru, Daytonski je sporazum pred raspadom.

Na kraju, članak u Njemačkom tjedniku Focus govori o tome kako je Srbija izvršila agresiju na Kosovo. Argument autora? Onaj nesretni vlak, naravno".

Šteta koju je Milošević napravio se može popraviti

"Ta tri članka imaju nešto zajedničko: puni su stereotipova, lažnih analogija i činjeničnih pogrešaka. MacShaneova teorija ne stoji jer su Srbi i Albanci na Kosovu zajedno živjeli stoljećima. Šteta koju je napravio Slobodan Milošević može se popraviti.

Schindlerov je članak još gori. Korupcija jest veliki problem u BiH, ali stope zločina niže su u bosanskim gradovima nego u europskim gradovima slične veličine. Neki mladići iz Bosne i Kosova pridružili su se džihadu, ali pridružilo se još više Francuza i Belgijanaca. Ruska ispostava u Nišu (još) nije špijunska baza. Srbija odbija ruskim dužnosnicima dati diplomatski imunitet, usprkos pritiscima Moskve.

Još jedna zajednička misao koju autori promiču je ta da će novi rat uzrokovati Rusija. Sve što Putin treba napraviti je uzburkati balkanske duhove, dodati malo ortodoksnog slavenskog bratstva, i voila – c'est la guerre".

NATO još nije na koljenima

"Zašto Bugari nisu uključeni u Putinove planove? Kako Rusija može dopremiti vojnu pomoć Srbima? Morala bi prijeći preko nekoliko članica NATO saveza, a on još nije toliko oslabio.

Najdepresivnija je činjenica da ti članci nisu objavljeni na Breitbartu ili nekoj stranici s lažnim vijestima, već u respektabilnim medijima. Već su i uzrokovali štetu: ljudi ih smatraju signalom da će Zapad promijeniti politiku prema ovoj regiji. Opisi Bosne kao propale države ili Kosova kao legla džihadista samo jačaju ekstremiste u regiji.

Istina je da situacija na Balkanu nije ružičasta. Postoje napetosti, incidenti, a ekonomska je situacija loša. Povećan utjecaj Rusije na Balkanu nije rezultat ruske agresije već godina i godina tihog povlačenja od strane Europske unije i SAD-a.

Zapad bi se trebao ponovno uključiti u zbivanja u regiji na ozbiljan način, ali posljednja stvar koju Balkanci trebaju je gomila krvoločnih "stručnjaka", koja potpiruje plamenove rata zbog zabave i - profita", zaključuje Anastasijević.

(index.hr)

Нема коментара:

Постави коментар