петак, 19. мај 2017.

POSTOJE LI MUŠKI I ŽENSKI POSLOVI? Upoznajte dame koje prkose predrasudama i svakodnevno rade muške poslove

"Jako dugo sam imala želju da snimim film o svojoj pokojnoj baki, Mikosavi Jeremić koja je 50-ih godina bila jedina žena koja je radila kao variteljica u Jugoslaviji. Radila je na mnogim značajnim projektima u BiH, na varenju tramvajskih pruga i prve žičare u Sarajevu", priča Sanda



Sarajka Sanda Hanjalić predavačica stranih jezika, i osoba koja konstantno sanja da ima više slobodnog vremenu, kako bi se posvetila stvaranju muzike i filmova, večeras dolazi u Banjaluku kako bi predstavila svoj prvi film “A što ne bi mogle”. Film predstavlja pet priča o pet žena u Bosni i Hercegovini koje  svakodnevno prkose stereotipima bh. društva i bave se ili su se bavile “muškim” zanimanjima.

Svoje priče pričaju  fudbalerka, programerka, dizačica tegova, osnivačica muzeja, i dama koja je bila  jedini  ženski varioc u bivšoj Jugoslaviji.

Sanda, inače dugogodišnja članica YES Alumni organizacije, programa u kojemu je sudjelovala, a koji omogućuje razmjeni učenika iz BiH u SAD na godinu dana, na ovu ideju je došla zajedno  sa kolegama iz Alumni organizacije. Oni su čuli priču o njenoj baki koja je radila kao variteljica u Jugoslaviji i predložili joj da snime pomenuti film.


“Jako dugo sam imala želju da snimim film o svojoj pokojnoj baki, Mikosavi Jeremić. Nikada je nisam upoznala, ali mi je mama jako često pričala o njoj, i uvijek sam smatrala da je njena životna priča, kao i ona sama, veoma fascinantna. Baka je 50-ih godina bila jedina žena koja je radila kao variteljica u Jugoslaviji,  i radila je na mnogim značajnim projektima u BiH, kao na varenju tramvajskih pruga i prve žičare u Sarajevu. Također mi je zanimljivo to što se tada poslovi nisu dijelili na 'muško-ženske', i što se ona mogla baviti poslom kojim je željela i u kojem je bila dobra, bez obzira na njen pol. Ironično, godinama kasnije, odnosno danas, postoji mnogo više zanimanja i hobija za koje se smatra da su isključivo muški ili ženski, što je poprilično tužno i apsurdno. Nakon što sam podijelila ideju sa prijateljima o snimanju filma o baki, dobili smo ideju da snimimo više filmova o inspirativnim ženama u BiH, koje se bave poslovima za koje se nažalost danas većinom smatra da su tradicionalno muški”, priča za BUKU Sanda. Ono što je jako bitno je da su sve žene iz ovog filma uspjele da se izgrade u ono što žele, i nisu dopustile da ih iko ili išta ograničava iako prema većini njih, okolina nije baš bila naklonjena. Sanda se nada da će ove inspirativne priče ohrabriti djevojke ili djevojčice koje nisu sigurne da li bi se trebale nečim baviti.

“Ovim filmom u pričama želimo poručiti kako se žene mogu izgraditi u šta god žele, i kako ne trebaju biti ograničene onim što se smatra tradicionalnom ulogom žene. Ali da bi došlo do toga, potrebno je razgovarati o takvim stvarima, razmišljati, i ne prihvatati granice koje su im često nametnute, te se treba voditi sopstvenim željama i ljubavlju prema stvarima koje žele da rade”, priča Sanda. Otkriva nam i da  je sa svojim alumni prijateljima i prijateljicama već razgovarala o budućim projektima, ali još uvijek nemaju neki konkretan projekat.  Možda sljedeći korak, kaže, budu filmovi o muškarcima koji se bave 'ženskim poslovima', ko zna.

Projekcije filma su se do sada održale  u Sarajevu, Mostaru, Trebinju i Gradišci, i reakcije su bile jako pozitivne. Neki ljudi su dolazili i više puta na projekcije, jer im se toliko svidjelo.

Film “A što ne bi mogle” snimljen uz pomoć feminističke produkcije KRIVA, Banjalučani mogu pogledati večeras u 18:30 u u Američkom kutku.

VIDEO:


(6yka.com)

Нема коментара:

Постави коментар