понедељак, 8. мај 2017.

ZAGREBE, SRETAN DAN OSLOBOĐENJA Pronašli smo 21 najimpresivniju fotografiju oslobođenja Zagreba (VIDEO)

Tijekom svibnja 1945. nastale su brojne fotografije koje su Zagrepčani i partizanski borci kasnije darovali Hrvatskom povijesnom muzeju ili ih čuvali u svojim privatnim arhivama. Mnoge od njih prikupljene su i ovih dana predstavljene na izložbi u zagrebačkoj Gradskoj upravi, a Telegram donosi neke od najzanimljivijih




RAŠELJKA ZEMUNOVIĆ

Prije točno sedamdeset dvije godine, 8. svibnja 1945. u 11 sati i 12 minuta, partizanski komandant Jure Devčić preko Radio stanice Zagreb građane je pozvao da “ostanu u svojim kućama i dočekaju oslobodioce”. Tog su dana nastale brojne fotografije koje su građani Zagreba i partizanski borci kasnije darovali Hrvatskom povijesnom muzeju ili ih čuvali u svojim privatnim, odnosno arhivama raznih udruga. Mnoge od njih prikupljene su i ovih dana predstavljene javnosti u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Fotografije koje vraćaju u Zagreb na kraju Drugog svjetskog rata, prikazuju sablasno prazne ulice, ustaše i četnike koji se povlače te partizanske jedinice koje ulaze u oslobođeni Zagreb.
Izložba “Oslobođenje Zagreba” donosi i brojne fotografije Zagrepčana koji su dočekali partizane na ulicama, ali i narodnog veselja koje je uslijedilo nakon kapitulacije ustaškog režima. Vraćaju u razdoblje, kojeg se za Telegram.hr jučer prisjetila Ljubica Mulec, partizanka koja je kao 19-godišnja djevojka sudjelovala u posljednjim operacijama oslobađanja Zagreba. Uz odobrenje Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Telegram donosi 21 najzanimljiviju fotografiju s aktualne izložbe.

VIDEO:


Više fotografija pogledajte klikom OVDJE.

(http://www.telegram.hr/)

Нема коментара:

Постави коментар